torstai 20. maaliskuuta 2008

Ääntä Ja Kuvaa: Sigur Rósin Heima-dvd

Heima

Poikaystäväni ja minä olimme viime sunnuntaina ystävämme luona katsomassa paljonpuhutun Sigur Rósin Heima-dvd:n. Viimein! Joka taho sitä on suitsuttanut, kehunut sen erinomaisuutta ja hienoutta - "näytännön tarjonnut" ystävämmekin vaatimattomasti sanoi sen olevan paras koskaan näkemänsä musiikki-dvd. Odotukset korkealla painelimme sen siis katsomaan.

Ja voi jestas.. Oli kyllä oikeat puitteet siihen! Videotykki, kangas ja 5.1 ääni. Oli todellakin aika täydellistä, kun materiaalikin oli niin erinomaista. Äänenlaatu oli hämmentävän hyvä! Se kun ei edes ole mitään studionauhoitetta.

Heima on islantia ja tarkoittaa kotia/kotimaata/kotona tms.. Oikein valittu nimi julkaisulle, jossa islantilainen yhtye matkaa ympäri kotimaataan, pienissä kylissä, luonnonsuojelualueilla, vuonoilla.. Heima rakentuu kuudentoista Sigur Rósin ilmaiskonsertin ympärille; yhtye esiintyy mitä erilaisimmilla paikoilla, kuten kalanjalostamossa, seuraintaloilla ja laaksossa, joka vain vähän myöhemmin padottiin tekojärveksi. Ilmaiskonsertit vetivät kaiken ikäistä väkeä katsomaan, koska se oli jotain erilaista; jotain, mitä näissä pienissä kylissä ei muuten ikinä tapahdu. Ilmaiskonserttien kiertue kuten myös Heima-dvd huipentuu isoon ulkoilmakeikkaan Reykjavíkissa (joka sekin on muuten yli 55 000 asukasta pienempi kaupunki kuin Turku). Heimassa kuvataan ihastuttavan paljon yleisöä, heidän ilmeitään, lapsia, aikuisia. Kappaleiden välillä muusikoita haastatellaan ja merkittävässä osassa tällä julkaisulla on myös Islannin luonto; maisemaa, vesiä, jäätiköitä, yksityiskohtia ynnä muuta näytetään paljon ja se todellakin tuntuu kuin täydentävän musiikkia. Heima on ihastuttava matka Islantiin.

Kuvauksesta vastaa Dean DeBlois, joka tunnustautuu yhtyeen suureksi faniksi. Niin tunnustaudun kyllä melkein minäkin; en ole toista yhtä liikuttavaa, lämminhenkistä ja ihanaa musiikki-dvd:tä nähnyt.

Vakaa aikomukseni oli laittaa muutama lämminhenkinen kuva filmiltä, mutta se kyllä nyt jää, koska löytämäni kuvat olivat varsin isoja enkä ole vielä mikään haka Blogspotin kanssa. Sigur Rósin nettisivuilla on varsin kattava galleria Heima-kuvia, kiinnostuneet voivat sieltä käydä ihastelemassa.

Ei kommentteja: