torstai 10. heinäkuuta 2008

12 Raitaa Komeaa Folkia!

Käteisvarantoni kasvoivat eilen harvinaisen mittaviin 70 euroon, kiitos visiitin Lippupalvelussa. Niin, se surullisenkuuluisa peruuntunut Björkin konsertti toi nämä rahat jälleen käsilleni. Koska livemusiikkielämys jäi kokematta ja noin viidenkympin junamatkat tekemättä, päätin, että voin hyvillä mielin sijoittaa edes osan näistä rahoista parahin levykauppaan nimeltä 8raita.

Ostin kolme levyä. Ensimmäisenä käteen tarttui huippuarvostelut saanut Isobel Campbellin ja Mark Laneganin yhteislevy Sunday at Devil Dirt.



Tätä olen tänään eniten kuunnellut. Vaikka en duosta alkuun muutamien MySpace-tuokioiden jälkeen enemmälti innostunut, olen nyt täysin vakuuttunut levyn erinomaisuudesta. Asetelma on epätavallinen: kirkasääninen kaunis, reilu kolmekymppinen nainen, joka myös on entinen Belle & Sebastianin taustalaulaja ja sellisti sekä grunge- ja rock-yhteyksistä, muun muassa Screaming treesistä ja Gutter twinsistä tuttu matalaääninen, yli nelikymppinen mies lyövät musikaaliset päänsä yhteen ja tekevät jo toisen levyllisen synkeitä folk-balladeja (ensimmäinen julkaistiin vuonna 2006 ja se kantoi nimeä Ballad of the Broken seas). Isobel henkäilee kauniisti ja etäisesti "siellä jossain", Laneganin ääni tulee syvältä sielusta - lähimmät vertailukohdat löytynevät Johnny Cashista sekä Tom Waitsista. Lopputulos on eheä ja ihastuttavan hieno; haluan nyt jo laittaa levyn soimaan uudelleen ja uudelleen.

Toukokuussa julkaistu levy koristaa nyt levyhyllyäni enkä yhtään harmittele, että maksoin siitä täyden hinnan, vaikka en kovin usein "kalliita" levyjä ostelekaan!

Tämän uutukaisen lisäksi ostoskassiini päätyivät Nouvelle Vaguen kakkoslevy Bande À part vuodelta 2006 sekä ostoslistallakin kummitellut Iron & Winen debyytti The creek drank the cradle. Näiden pariin palailen mahdollisesti myöhemmin - jos uudet ystäväni Isobel ja Mark sen sallivat...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Äh, mä en ole vieläkään tätä hankkinut. Ballad of broken seasista on sen verran sanottavaa, että se on hyvin erinomainen. Huolimatta siitä, että äänittivät käytännössä erikseen levyn ja tällä uudella kuulemma peräti olivat yht´aikaa samassa tilassakin! Huomaako sen edes jotenkin?

Suositan ihan Laneganin soolotuotantoa myös. Turusta ostin sieltä jostain divarista Mark Lanegan Bandin(Ikipop taisi olla) Bubblegumin. Hyväksi osoittautui. Scraps at midnight sen sijaan on vieläkin parempi, ihana.

Sari kirjoitti...

Vaikea sanoa, kun mä en puolestaan ole tuota vanhaa kuunnellut. Sekin oli kyllä tarjouksessa 8raidassa, reilun kympin muistaakseni. Saattaisin kyllä tilata sen myös töistä.. Yleisesti ottaen tämä Sunday at Devil dirt on kai edeltäjäänsä synkeämpi.

Lisätään Laneganin sooloilut pitkän listan jatkoksi ;)