tiistai 6. toukokuuta 2008

Elektronista rakkautta: Kraftwerk

Kepeän ja yksinkertaisen musiikin kaipuussa olen nyt monena päivänä löytänyt tieni miehen levyhyllylle, K-kirjaimeen. Kissa vieköön, miten olenkaan nyt vasta löytänyt Kraftwerkin hienouden?

Soittoon ovat päässeet yhtyeen varsinaisen kultakauden levyt: Autobahn (1974), Radio-activity (1975), Trans-Europe express (1977), The Man Machine (1978) sekä Computer world (1981). Aika moista retroa siis - kaikki on tehty monta vuotta ennen kuin minua on edes ollut olemassa.

    

Kraftwerk oli ensimmäisten joukossa luomassa musiikkia, joka tehtiin kokonaan koneilla. Eräillä kappaleilla, kuten Trans-Europe espressillä, laulu on melko luonnollista tai vain vähän muokattua, kun taas toisissa kappaleissa, muun muassa Robotsissa, on käytetty vokoderia robottimaisen lauluäänen tuottamiseksi.

Kappaleiden vähäiset sanoitukset käsittelevät monesti eurooppalaisuutta, teknologiaa, modernia elämää - vai mitä sanovat jo kappaleiden nimet Robots, Antenna, Uranium, Neon lights tai  The Model? Lisäksi Computer world -levy rakentuu sanoiltaankin tietokoneiden ympärille.

Kraftwerk on tänään saanut minut autuaaseen mitääntekemättömyyteen nytkyttelemään päätäni ihanien kepoisten rytmien tahdissa - onneksi sentään on vapaapäivä. Ei kaikki musiikki toimi näin hyvin vielä 30 vuotta julkaisunsa jälkeen!

Pieni trivia vielä loppuun: tiesittekö, että Coldplay lainasi Kraftwerkin Computer love -kappaleesta riffin Talk-hittiinsä vuonna 2005 julkaistule X & Y -albumille?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillähän kuuntelimme tuota Mieskonetta kerran tai pari :) Se on niin mainio, varsinkin kipale We are the robots. Pitäisi muihinkin levyihin tutustua!

Sari kirjoitti...

Juurikin nuo mainitsemani levyt on ainakin kaikki hyviä! Ite pistin taas just Computer worldin pyörimään :) Mulle tulee Mieskoneesta mieleen vain tämä: http://www.myspace.com/mieskone ! Joskus 90-luvulla niillä oli sellainen biisi kuin Roosa ja kahdeksan muuta, sellaista radioiskelmäpopkuraa.

Anonyymi kirjoitti...

Itselleni se kovin Kraftwerk -levy on loistava paluu eli Tour de France Soundtracks. Se soimaan ja eiku baanalle. Myös live Minimum-Maximum kannattaa hankkia.

Sari kirjoitti...

Minimum maximum -dvd meiltä löytyykin. Varsin tyylikästä tavaraa!