sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Sunnuntaitunnelmointia Electroclashin Rytmeissä

Halusin nähdä Sin cityn siitä asti, kun se elokuvateattereihin kesällä 2005 rantautui. Kuitenkin vasta tänään sain takalistoni sohvalle ja kyseisen elokuvan videotykille pyörimään, ystävän luona kun olimme. Olivat ilmeisesti odotukset varsin korkealla, koska raina osoittautui melkoiseksi pettymykseksi ja puolessa välissä jopa nukahdin. No, olihan sentään pimeää, elokuva oli lähes mustavalkoinen ja olin herännyt aamulla aikaisin. Aivan liian raskasta minun sunnuntaipäivääni (unohdettakoon nyt se, että itse elokuvan valitsin).

Minun sunnuntaipäivääni sen sijaan kelpaa paremmin kuin hienosti tuttavuus vuodelta 2004; yhtye, joka myös muistuttaa minua minun ja nykyiseni avopuolisoni suhteen alkuajoista: Fischerspooner.


Fischerspooner on yksi electroclashin, elektronisen musiikin alalajin, kärkinimiä muun muassa Ladytronin ohella. Newyorkilaisen yhtyeen ytimen muodostavat säveltäjä Warren Fischer sekä laulunkirjoittaja ja vokaaleista vastaava Casey Spooner - nokkelimmat teistä lukijoista varmaan tässä vaiheessa keksivät, mistä yhtyeen nimi on johdettu. Lisäksi mukana on liuta muuta väkeä: kitaristi, muutama naislaulaja, koreografi ja tanssijoita ja niin edelleen.

Yhtyeen live-esiintymisiä katsellessa toteaa, että lavalla on varsinainen friikkisirkus, väkeä riittää ja jos pitäisi keksiä vastakohta musiikkityylille shoegaze, Fischerspooner saattaisi olla hyvin lähellä totuutta.

Vuonna 2001 päivänvalonsa näki rytmiryhmän kahdesta itselle tutusta levystä parempi, erinomaisen hieno albumi nimeltään #1. Singlebiisiksikin irroitettu, yhtyeen ehkä tunnetuin hitti Emerge on yksinkertaisesti nerokas, eräs omista bilesuosikeistani, ikinä. Sinänsä nyt mennään hieman väärässä päivässä: olisi mieluummin lauantai! Valot pois ja tanssimaan! Partyy!

Mutta väliäkö viikonpäivästä: hyvä levy toimii aina.

Maistiaisena yhtyeestä annettakoon YouTuben tarjota kestosuosikki Emergen musiikkivideo, jonka lopussa näemme hieman esimakua siitä, mitä yhtyeen liveakti voi olla.



perjantai 25. huhtikuuta 2008

Ihanat Naislaulajat vol. 4. - Nancy Sinatra


Ehdoton suosikkikin oldies-iskelmäpopin osastolta on Nancy "Frankin tytär" Sinatra. Muinoin kotikyläni kirjastosta muistan lainanneeni keltakantisen, 24 kappaletta kattavan The very best of Nancy Sinatra -kokoelmalevyn. Yhä vieläkin levy koneeni syövereistä ja bittiavaruudesta löytyy ja silloin tällöin intoudun sitä soittamaan. Nyt on yksi niistä hetkistä!

Nancyssa minua viehättää ihanan pehmeä alttoääni ja laulujen "menneen ajan hurma". Näissä vanhoissa iskelmissä on aivan eri tunnelmaa kuin nykyajan siirappisissa rakkaudenvuodatuksissa! Kappaleet kuten Ladybird, The shadow of your smile ja The last of the secret agents ovat aivan kuolemattoman hyviä kappaleita!

Yksi jos toinenkin Nancy Sinatran kappale on päässyt soitantaan mainoksissa tai elokuvissa. You only live twice soi samannimisessä James Bond -elokuvassa; Bang bang kuultiin Kill Bill vol. 1:ssa; mainio These boots are made for walking soi Full metal jacketin soundtrackilla. Lisäksi muistan ainakin Wishin' and hopin' -kipaleen jostakin muutamien vuosien takaisesta mainoksesta.

Olen selvästi merkillisen viehtynyt myös menneiden vuosikymmenien muotiin - Debbie Harryn lisäksi olen kovin ihastunut Nancyn 60-luvun tyyliin. Nuo kengät! Nuo pöyhkeät hiukset! Tuo sulous! Enkä halua palauttaa itseäni todellisuuteen ja katsoa kuvia Nancy Sinatrasta nykyään (kuten en Debbie Harrystakaan!), tahdon pitää mielikuvani Nancysta nuorena ja sulokkaana.

keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Portishead: Third


Olen todella ihastunut Portisheadin uutukaiseen levyyn, nimeltänsä Third. Tämä on suoraan sanottuna minulle yhtyeen ensimmäinen levy, jota kokonaisuudessaan olen kuunnellut - ja itse asiassa intouduinpa yhtyeestä niin, että tilasin kaksi vanhempaakin levyä tukusta.

Ihanaa. En nyt osaa muuta sanoa.

perjantai 18. huhtikuuta 2008

Kesä Tulee - Kesäbiisit TOP 5

Radio Helsingin toimittajien TOP 5 -blogin sekä aurinkoisten ilmojen innoittamana, listaamisen suurena fanaatikkona, Kuuleville Korville proudly presents:


KESÄ(AIHEISET)BIISIT TOP 5

1. PMMP - Kesäkaverit
2. Nancy Sinatra - Summer wine
3. Death cab for cutie - Summer skin
4. Zwan - Endless summer
5. Egotrippi - Elokuu

keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

Björk Saapuu Konsertoimaan Helsinkiin Heinäkuussa!

Meinasin juuri tulla tänne kirjoittamaan Björkistä - ja sitten Helsingin sanomia lukiessani sain lisää syytä kirjoitttaa samasta aiheesta! Päivän paras uutinen on tässä:



Ja päivän huonoin uutinen on tässä: liput maksavat 70 €/kpl. Esityksen luvataan kuitenkin olevan ainutlaatuinen. "Luvassa on visuaalisesti upea konsertti, joka on osa tänään julkistettua Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa", Tiketti uutisoi sivuillaan. En epäile konsertin näyttävyyttä tai hienoutta, mutta kun koko konsertti matkoineen kustantaa noin 110 euroa, rahankäytön järkevyyttä rupeaa pakostakin miettimään.

Silti minusta tuntuu, että sinne on vaan pakko päästä. Eri asia tietysti, miten helposti liput tällaiselle laiskalle jonottajalle liikenevät. Mainittakoon vielä, että lipunmyynti alkaa ensi maanantaina 21.4. klo 9.00 Tiketissä ja Lippupalvelussa.



Mutta tosiaan: Björkistä olin juuri tulossa muutenkin kirjoittamaan. Mieltäni on jo pitempään vaivannut 2004 julkaistu levy Medúlla. En varmaan ole likimainkaan ainoa, jonka mielestä kyseinen levy on Björkin vaikeimmin avautuva, erikoisin. Olen kuitenkin päättänyt ottaa albumin viimeistään nyt tehokuunteluun. Kunnianhimoinen tavoitteeni on ymmärtää levyä ja jopa oppia pitämään siitä. Ongelmana vaan on levyn vaikeus. Vaikea löytää tarttumapintaa. Ensimmäisinä mieleeni ovat jääneet kappaleet Where is the line sekä avausraita Pleasure is all mine, joista etenkin ensimmäisenä mainitusta nyttemmin jo pidän.

Sananen vielä itse levystä. Medúlla on tehty pitkälti a cappella - ilman soitinsäestystä, ihmisäänillä. Ja mikäs siinä: Björkillä on kaunis, monipuolinen ja taipuisa ääni. Björkin itsensä lisäksi äänialaansa esittelevät inuiitti-kurkkulaulaja Tanya Tagaz Gillis, lontoolaiset sekä islantilaiset kuorot, Faith No Moresta ennen tunnettu Mike Patton, Robert Wyatt sekä ihmis-beatboxit kuten japanilainen Dokata, brittiläinen Shlomo sekä The Rootsin Rahzel. Kun ihmisäänistä poiketaan, käytetään lähinnä koneita musiikin tekemiseen.

Björkin studioalbumit (soolona):

Debut (1993)
Post (1995)
Homogenic (1997)
Vespertine (2001)
Medúlla (2004)
Volta (2007)

sunnuntai 13. huhtikuuta 2008

It’s a Psychobilly Freak-out! Tiger Army @ Tavastia 9.4.2008



Tämän viikon keskiviikkona sain ensimmäiset kokemukseni psychobilly-/rockabilly-keikoista! Ei sillä, että tarkoituksena olisi lähitulevaisuudessa niitä paljon lisää harrastaa, ei ole aivan ominta musiikkimakuani, mutta tulipa lähdettyä, kun sattui hyvä tilaisuus.


Olin nimittäin työkaverini Jukan kanssa katsomassa Tavastialla Tiger Armya - tuota amerikkalaista psychobilly-punk-rock’n’roll -rytmiryhmää. Jukka sai levy-yhtiön kautta nimesä listalle (1+1) ja minä tulin pyydetyksi mukaan, koska vähän tykkään kuitenkin yhtyeestä eikä kukaan kaverinsa saanut lähdetyksi Helsinkiin asti keskellä viikkoa.


Täsmälliset pojat alkoivat soittonsa hieman luvatun kello kymmenen jälkeen. Kolmihenkinen yhtye toimii kokoonpanolla kitaristi-laulaja Nick 13, pystybassoa soittava Geoff Kresge ja rumpali James Meza. Oikein kiiteltävää soittoa sinänsä, että onhan kolmijäsenisellä kokoonpanolla enemmän soviteltavaa ja ns. kikkailtavaa verrattuna isompaan yhtyeeseen. Toimiva setti oli kuitenkin saatu yhdelläkin kitaralla - oli mukavaa, miten välillä himmailtiin ja välillä paahdettiin sitten täysillä.


Koska Tiger army -tuntemukseni rajoittuu siihen, mitä työkaverit (yksi nykyinen ja yksi entinen) ovat levyjä pyöritelleet - ja tämä uusin Music from regions beyon varsinkin on ollut todellisessa tehosoitossa - biisejä en montaakaan tunnistanut. Kourallisesta ehkä keksin, että tämän olen joskus kuullut ja Pain-nimisen kipaleen tiedän nyt jopa nimeltä.


Ilahduttavaa oli myös nähdä, miten vaihtelevaa väkeä yhtye oli vetänyt Tavastian täyteen: oma odotukseni klubista täynnä töttörötukkia meni vähän metsään. Ikähaitari oli aikamoinen ja stereotyyppistä Tiger army -diggaria on vieläkin vaikea määrittää.


Itse en ollut yhtyeestä aivan yhtä pähkinöinä kuin seuralaiseni, mutta missään nimessä ei harmittanut - ei, vaikka tähän liittyi kaksi tuntia autossa istumista suuntaansa sekä minimaaliset alle viiden tunnin yöunet seuraavana yönä.


Kauaa ei fanien tarvitse Tiikeriarmeijan seuraavaa Suomen-keikkaakaan odottaa - yhtye on nimittäin jo buukattu korsolaisten kekkereille eli Ankkarockiin elokuussa!